På sjuttiotalet skulle nästan varenda skolgrabb samla ölburkar. Det hade blivit en stor fluga att ha en pyramid med burkar på pojkrummet, men något vidare organiserat var det inte, man bytte med sina klasskompisar, tvingade föräldrarna att köpa burkar och samlade burkar ur soptunnor. Kontakter med ölburkssamlare från andra delar av landet än sin egen hemstad var nog väldigt liten. För att inte tala om kontakter med andra länders samlare.

I februari 1979 tyckte en entusiastisk 14-årig samlare från Uppsala att han ville få kontakt med fler samlare.
Samlaren satte ut en annons i Uppsala Nya Tidning om att den förste som ringde honom fick amerikanska
ölburkar alldeles gratis. Telefonen gick varm hemma hos honom den dagen.
Det bestämdes att ett möte för att starta en förening skulle hållas. Sagt och gjort, SÖF var grundat.

Sedan var det dax för det viktigaste i samlarens ögon nämligen ölburkarna, flera burkbytarmöten hölls i Uppsala redan första året. Fler burkbytarmöten hölls och 1982 var det dax för de första utanför Uppsala nämligen i Katrineholm och Borås. Mötet i Borås fick namnet Västbytet, det har hållits i Borås, Gottskär och numera i Äspered. Burkmöten har hållits på många platser runtom i Sverige t.ex Älvdalen, Sundvall, Malmö och Höllviken.

SÖF:s årsmöten har vid en hel del tillfällen hållits på bryggerier. För att nämna några: Till Bryggerier Östersund, Sofiero Bryggeri Laholm, Wårby Bryggeri Wårby. Även PLM ( numera REXAM ) har en gång varit värd för ett SÖF årsmöte. SÖF-bladet, som medlemstidningen heter, kom ut med sitt första nummer 1980. I den finner man all slags nyheter om ölburkar och bryggerier, annonser, “hemma hos”-reportage och information om burkmöten.
I mars 2007 kom nummer 101 ut av denna publikation.

SÖF har även en katalog över alla svenska ölburkar, embryot till denna katalog kom ut 1982.
Alla svensktillverkade, licensbryggda, importerade och exporterade burkar finns med. Katalogen reviderades och uppdaterades 1987 och 1995. 1995 års katalog finns i tryckt version, alla nyare burkar efter 1995 har presenterats på tilläggslistor, och på senare tid visas alla ölburksnyheter i SÖF-Bladet. 1995 års katalog innehåller 2880 ölburkar, och nu våren 2007 är det totala antalet ölburkar uppe i ca 4900.

SÖF idag

Föreningen är stabil, vital och medlemmarna entusiastiska. Själva ölburkssamlandet har också mognat, idag samlar inte alla “allt från hela världen” som var mycket vanligt i början. Samlaren har oftast hittat sin egen nisch.
Kanske ett speciellt lands ölburkar, en typ av ölburkar eller inte bara ölburkar utan kanske även ölglas, öletiketter och reklamskyltar. Antalet medlemmar är nu ca 120.

Många av de senast tillkomna medlemmarna är ´återfallssamlare´, alltså personer som tidigare har samlat, men hållit upp i många år, och nu oftast med Internets hjälp har hittat tillbaka till sitt tidigare intresse. Burkmöten hålls två gånger per år, på senvåren hålls Västbytet i Äspered och årsmötet hålls i Täby på hösten.
Mötena är alltid över en hel helg så man hinner träffas, byta ölburkar, umgås, grilla och kanske även dricka en burk öl eller två. SÖF-bladet kommer ut med 2 nummer per år, alltid i färg, alla nya ölburkar presenteras i tidningen med färgbilder.

Ölburkskatalogen hålls också vid liv, alla nya ölburkar som kommer ut fotograferas och katalogiseras. Någon uppdaterad tryckt katalog finns dessvärre inte, dock finns allt på papper och i datorn så någon omöjlighet är det inte att ordna, bara tiden hade räckt till.